Column Marieke: Wat is dat toch met schoenen?

 1. Nienke

  Nienke TOP LID

  Berichten:
  1.078
  Ontvangen Likes:
  440
  Trophy Punten:
  190
  Dagelijks komt de pedicure voetklachten tegen in de praktijk die hun oorsprong vinden in de verkeerde schoenkeuze. Schoeninspectie en schoenadvies worden niet alleen uitgevoerd door de pedicure of medisch pedicure, maar ook de podoloog, de podotherapeut, de fysiotherapeut, de orthopedisch chirurg en zelfs huisarts doen hun uiterste best om de cliënt bewust te maken van wat nu de juiste schoenkeuze is. En toch schijnt het niet te lukken.

  Nu vroeg ik me het volgende af. Stel je voor, ik koop een ontzettend mooie broek. Het is een dure broek, dus een goede broek. Het enige is: de broek zit te krap. De broek zit zo krap dat ik er niet echt mee kan lopen. Dat vind ik niet zo erg, ik gebruik hem graag als ik een verjaardag heb, of als ik op visite ben. Dan ga ik steevast zitten. Het is dus een zit-broek.

  Ik raak eraan gehecht, want veel mensen zeggen tegen me ‘Goh, wat een mooie broek, die was vast heel duur’. Dus uiteindelijk doe ik hem ook aan als ik naar mijn werk ga. Ik ga met het openbaar vervoer en op het werk kan ik veel zitten. Ik neem wel een andere broek mee, die wat ruimer zit, gewoon voor de zekerheid. Aan het eind van de dag houd ik het niet meer uit, mijn benen zijn de hele dag afgekneld, dus voor ik van kantoor ga, trek ik de meegenomen broek aan. Wel zo comfortabel tijdens de reis naar huis. De volgende werkdag trek ik natuurlijk wel de krappe broek aan, want hij staat zo mooi…

  Uiteindelijk heb ik de broek te vaak aan. Zo vaak dat ik blaren krijg op mijn bovenbenen. Ik loop er toch vrolijk mee door, want wie mooi wil gaan, moet pijn doorstaan, zei mijn oma altijd. De blaren gaan uiteindelijk open en er ontstaan wonden die niet genezen. Er treedt geen genezing op, want ik trek die te krappe broek gewoon opnieuw aan. Best vervelend, dus ik ga met mijn pijnlijke bovenbenen naar de huisarts. Deze constateert dat ik ulcera heb op mijn benen, wonden die langer dan een week bestaan en die weinig tot geen genezingstendens vertonen.

  Wat zou de huisarts voorschrijven? Pijnstillers? Ontstekingsremmers? Zou ik naar de wondverpleegkundige worden doorgestuurd? Of zou de huisarts mij aanraden een grotere broek aan te trekken? Nou, dat ga ik natuurlijk echt niet doen, dat ziet er niet uit. Dan loop ik met een wijde broek, dat is niets voor mij, hoor.

  Of een ander voorbeeld: ik heb een heel mooie coltrui, echt haute couture. Alleen: de col is wat krap, dus als ik de trui langer dan twee uur aan heb, krijg ik het benauwd, loop ik blauw aan en word ik een beetje licht in het hoofd. Als ik de trui even uitdoe, dan gaat het wel wat beter gelukkig. Dat neemt niet weg dat ik de trui morgen toch weer aan trek.

  Vinden we dit allemaal absurd? Ik mag het hopen! En toch vertonen onze cliënten dit absurde gedrag wel met voeten. De voeten, onze basis, onze onderdanen worden gekneveld, gemarteld en gepijnigd. En dat allemaal voor het uiterlijk. Waarom is dat niet absurd?

  Marieke de Haan
  Medisch pedicure - podotherapeute

  mariekedehaan.jpg
   
  Lucine, Natascha Mulder, Annamarie en 8 anderen vinden dit leuk.
 2. piedo

  piedo Pedicure Piedo

  Berichten:
  4
  Ontvangen Likes:
  4
  Trophy Punten:
  19
  Heel goed geschreven. Ik snap ook niets van de schoenkeuze van sommige mensen.
   
 3. Pedicure Corine de Ruiter

  Pedicure Corine de Ruiter LEKKER BEZIG

  Berichten:
  76
  Ontvangen Likes:
  20
  Trophy Punten:
  44
  Je staat soms echt versteld van wat mensen hun voeten aan doen. Goed en duidelijk verwoord.
   
 4. Charley

  Charley ACTIEF LID

  Berichten:
  83
  Ontvangen Likes:
  100
  Trophy Punten:
  79
  Een kleine kanttekening, iemand kan schoenen aan hebben die gewoon lekker zitten, maar die door anderen als slecht ervaren worden gewoonweg omdat die persoon niet op dat type schoeisel kan lopen ofzo? Lopen we in de vakantie ook niet allemaal op heerlijk slippers of doen we dan ook stevige goed aansluitende dichte schoenen aan? Ik niet in iedergeval, maar zal wel een uitzondering zijn omdat ik wel op hakken, slippers en leuke open schoentjes met bandjes kan lopen zonder pijnklachten.
   
 5. monique slagter

  monique slagter ACTIEF LID

  Berichten:
  258
  Ontvangen Likes:
  83
  Trophy Punten:
  99
  Zo herkenbaar!! Helemaal mee eens.
   
 6. voetzoeker69

  voetzoeker69 LEKKER BEZIG

  Berichten:
  61
  Ontvangen Likes:
  15
  Trophy Punten:
  44
  Haha wat een mooi stukje. Gelukkig is een ieder zelf verantwoordelijk voor zijn/haar keuze aan schoenen. Al verdenk ik soms een schoenenzaak ook van niet adequaat advies. Zeker als ze anders "nee" moeten verkopen.
   
 7. Tilly Rooijakkers

  Tilly Rooijakkers KOMT OP GANG

  Berichten:
  2
  Ontvangen Likes:
  0
  Trophy Punten:
  17
 8. Esmeralda

  Esmeralda KOMT OP GANG

  Berichten:
  1
  Ontvangen Likes:
  3
  Trophy Punten:
  19
  Je krijgt vooral het antwoord: ze waren heel duur! Tja, maar als je brede voeten heb en een smalle schoen aan, dan kan je wachten op problemen. Tegenwoordig knip ik de blauwdrukken uit, prop ze in de schoen of haal de binnenzolen eruit. Kunnen ze zien wat het resultaat is.

  Sent from my SM-G930F using dePedicure.nl mobile app
   
 9. marieke71

  marieke71 LEKKER BEZIG Regiodagen Team

  Berichten:
  52
  Ontvangen Likes:
  22
  Trophy Punten:
  34
  Het is soms moeilijk een schoen te beoordelen, maar zodra er blaren, drukplekken, eelt, likdoorn, ingroeiende nagels en zelfs wonden door ontstaan: dan zijn ze ongeschikt voor die voeten!
   
  monique slagter vindt dit leuk.
 10. Charley

  Charley ACTIEF LID

  Berichten:
  83
  Ontvangen Likes:
  100
  Trophy Punten:
  79
  Precies! Je kan alleen zelf beoordelen of je juist schoeisel aan hebt gehad door naar je voeten te kijken als je ze uittrekt.
   
  Dorenda vindt dit leuk.
 11. Astrid_67

  Astrid_67 Voetverzorging Laarbeek

  Berichten:
  30
  Ontvangen Likes:
  17
  Trophy Punten:
  34
  Dat is heel mooi "vertaald". Een mooie manier om dit probleem duidelijker aan de cliënten uit te leggen. Bedankt!:top:
   
 12. Dorenda

  Dorenda LEKKER BEZIG

  Berichten:
  18
  Ontvangen Likes:
  7
  Trophy Punten:
  29
  Mensen doen nou eenmaal irrationele dingen. Je kunt ook te bemoeizuchtig of te bedillerig naar je klanten toe zijn. Doe waarvoor ze je inhuren; eelt, likdoorns enz. weg halen en laat ze gewoon, het zijn hun voeten. Mensen waarvan je vermoedt dat ze echt niet weten waar het probleem ligt kan je een hint geven, zij zullen er wel open voor staan...
   
  elly van zeijts vindt dit leuk.
 13. Ursela

  Ursela TOP LID

  Berichten:
  337
  Ontvangen Likes:
  226
  Trophy Punten:
  135
  ik geef heel vaak aan dat wij geen last hebben van onze voeten maar de voeten last hebben van ons. Te vaak te krappe schoenen, verkeerde sokken etc die aan de voeten zitten. De gehele dag opgepropt. Dit zeg ik ook aan mijn klanten. Tevens ook dat een dure schoen niet de juiste schoen is. Een goedkope schoen wel de beste schoen is voor die voet. Pas een schoen ongeacht duur of goedkoop die bij je voet past. Inderdaad net als een trui of een broek. Je hebt uiteindelijk bij een bepaald merk wat heel goed bij je past. Zoals Wolky's waar veel mensen mee dwepen maar voor mij een ramp aan mijn voeten.
   
  marieke71 vindt dit leuk.
 14. marieke71

  marieke71 LEKKER BEZIG Regiodagen Team

  Berichten:
  52
  Ontvangen Likes:
  22
  Trophy Punten:
  34
  Als mensen door de schoenen ulcera krijgen met als gevolg amputaties, hoop ik toch echt dat de pedicure adviezen geeft! De pedicure is de voetdeskundige bij uitstek. Ik denk dat schoenadvies echt bij het vak hoort...
   
 15. Brenda Millarson

  Brenda Millarson LEKKER BEZIG

  Berichten:
  12
  Ontvangen Likes:
  12
  Trophy Punten:
  29
  Zolang dat niet te open wonden is er niks aan de hand.....maar gebeurt dat wel blijf je dan stug doorlopen op je slippers ?
   
  marieke71 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina


Partners van dePedicure.nl: