Column Nanda: Pedicurezorg als pleister op de wond

 1. Spijker van Nanda

  Spijker van Nanda ACTIEF LID

  Berichten:
  72
  Ontvangen Likes:
  88
  Trophy Punten:
  79
  Ik heb een bewogen werkweek achter de rug. Een cliënt kreeg de diagnose Bechterew. Dat was de diagnose die de cliënt acht jaar geleden al had moeten hebben. Destijds bleek ze niet genoeg ‘serieuze’ klachten te hebben om de reumatoloog te overtuigen dat er iets aan de hand zou kunnen zijn. En in het bloed is deze vorm van reuma niet aan te tonen, vertelde ze me. Maar nu heeft de aandoening er flink ingehakt.

  Met pijnstillers en ontstekingsremmers heeft ze het al die jaren kunnen redden, maar uiteindelijk ging het niet meer. Ze staat stijf van de ontstekingen en het vocht wat in haar gewrichten zit, was niet meer te verwijderen met die zeer pijnlijke naalden. ’s Nachts is de toiletgang een drama, omdat het lijf minder snel kan dan de blaas graag wil.

  Ik schrok een beetje toen ik haar zag. Vol van de nieuwe medicatie die zijn weg nog moet vinden en de pijn in rug, heupen en knieën. Dikke ogen en wat timide. “Ze zeggen altijd dat je leeftijd inherent is aan hoe je je voelt. Nou, kan je wel vertellen dat ik me momenteel minstens 80 jaar oud voel. En zo loop ik inmiddels ook. Van kwieke huismus naar stijve hark.”

  Mevrouw is geboren met haar glas half vol, want een grapje kan er wel vanaf. Ze komt zichtbaar bij van de voetbehandeling. Ik tip haar – nu de diagnose is gesteld – om te kijken of ze de behandeling vergoedt kan krijgen. “Heeft de reuma in ieder geval één voordeel, mocht het zo zijn. Ik voel me in ieder geval weer een klein beetje beter.” Ze stapt mentaal zichtbaar opgeknapt van de stoel.

  Een andere cliënt staat bij de deur te trappelen om binnen te komen. “Is het buiten zo koud?” vraag ik. “Ja, en ik heb zin om mijn voeten weer heerlijk te laten verwennen. Voel me altijd zo blij wanneer ik bij je ben geweest!” Ik kleur zowaar, ga bijna naast mijn schoenen lopen.

  Eenmaal in de stoel gaat ze er lekker bij zitten en geniet van het vers gezette kopje koffie. Niet helemaal volgens de richtlijnen, maar de innerlijke mens wil ook graag wat. Ze vertelt over haar gezin en wat ze allemaal meemaakt met haar dieren rondom huis.

  Dan valt ze even stil en zegt: “Kan ik ook een behandeling voor iemand vooruit betalen? Een vriendin moet binnenkort geopereerd worden; kanker met bestraling in het vooruitzicht. Ze is nu bezig om zichzelf lekker te verwennen met allerlei afspraakjes bij de kapper en de schoonheidsspecialist, en ze wil ook nog naar de pedicure. Ik ben tevreden over je pedicurewerk en heb haar naar jou doorverwezen. Binnenkort belt ze voor een afspraak. Ik zou haar graag willen verrassen wanneer ze ontdekt dat ze niet hoeft te betalen.” Mevrouw vertelt rustig, maar ik zie in haar ogen het verborgen verdriet.

  Poeh, je moet een hart van steen hebben wanneer je dit niet raakt. Maar ik blijf er zienderogen net zo nuchter onder als zij, en zeg dat ik dit een hele mooie blijk van waardering vind en dat ik haar geheim pas verklap wanneer ze wil betalen. Ik kan nu al genieten van de reactie. En van de reactie wanneer zij haar gulle gever gaat bellen om te vertellen hoe verrast ze is.

  Balans tussen voeten en de eigenaar is soms ver te zoeken, ik ben blij dat ik met mijn beroep net even dat verschil mag maken, ongeacht de situatie. Voetzorg gaat verder dan het onderstel alleen.

  Groet,
  Nanda van Spijker

  nanda.png
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 27 feb 2017
  gea prins, willeke willemsen, MHSK en 6 anderen vinden dit leuk.
 2. Liz

  Liz Pedicure ++

  Berichten:
  99
  Ontvangen Likes:
  59
  Trophy Punten:
  79
  Wat een prachtige column heb je geschreven Nanda! Het is zo mooi om het verschil te kunnen en willen maken. Daar kan geen prijskaartje of vergoeding tegen op!
   
  L. Moerkerken vindt dit leuk.
 3. lucine lepelaars

  lucine lepelaars LEKKER BEZIG

  Berichten:
  11
  Ontvangen Likes:
  6
  Trophy Punten:
  29
  mooi geschreven nanda
   
  lowenthalpedicure vindt dit leuk.
 4. niek

  niek LEKKER BEZIG

  Berichten:
  4
  Ontvangen Likes:
  5
  Trophy Punten:
  29
  heel herkenbaar.... alles komt voorbij in de praktijk!
  Wat betreft vergoeding bij Bechterew:
  ondanks een bewijs van de reumatoloog krijgt mijn client het niet vergoed. Alleen reumatoide artritis wordt vergoed........ Terwijl in een rustige periode zonder ontstekingen men vaak zelf de voeten kan verzorgen?! Een bechterew patient komt niet eens in de buurt van zijn/haar voeten....
   
  Spijker van Nanda vindt dit leuk.
 5. Natascha

  Natascha Moderating Helpdesk Admin Team Discussie Team Regiodagen Team Redactie Team ProVoet Poule

  Berichten:
  1.363
  Ontvangen Likes:
  236
  Trophy Punten:
  154
  Ligt aan de aanvullende verzekering of bechterew wordt vergoed. @niek
   
 6. Jettie

  Jettie LEKKER BEZIG

  Berichten:
  76
  Ontvangen Likes:
  22
  Trophy Punten:
  44
   
 7. Joukje

  Joukje ACTIEF LID

  Berichten:
  112
  Ontvangen Likes:
  47
  Trophy Punten:
  59
  Heel ontroerend geschreven Nanda :fluit:
   
 8. joke Hielema

  joke Hielema LEKKER BEZIG

  Berichten:
  24
  Ontvangen Likes:
  6
  Trophy Punten:
  29
  Ontroerend Nanda, heb zelf net een bewogen week achter de rug. De dochter van een cliënt heeft zichzelf van het leven beroofd.
  Heel erg verdrietig allemaal.
   
 9. Anjavb

  Anjavb LEKKER BEZIG

  Berichten:
  18
  Ontvangen Likes:
  8
  Trophy Punten:
  29
  Mooie collum en zo herkenbaar!
   

Deel Deze Pagina


Partners van dePedicure.nl: