Column Nanda: Zo men de voet benaderd is de mens

 1. Spijker van Nanda

  Spijker van Nanda ACTIEF LID

  Berichten:
  72
  Ontvangen Likes:
  88
  Trophy Punten:
  79
  Zoveel voeten, zoveel mensen, zoveel verschillende benaderingen. Een kennis van mij belde met een dringende vraag; zijn zus had veel te lange teennagels en hij durfde deze niet langer te knippen. Vanwege haar verstandelijke beperking kon dit nog weleens een uitdaging worden. Gelukkig had ik de vrouw eens ontmoet, maar ik had geen idee wat er in haar hoofd omging en dus ook niet hoe zij mij zag en vooral wat er met haar voeten zou gaan gebeuren. Met het werk van de pedicure was ze nog niet bekend.

  Haar belevingswereld is te vergelijken met die van een 4-jarig kind. En daarbij spreekt ze niet. Je moet haar lezen, haar lichaamstaal omzetten in gevoel en woorden. Ze woont in een woonvorm en komt regelmatig bij haar broer te logeren, zodoende verzorgt hij haar voeten. En hij kwam tot de ontdekking dat hij de enige was, want hij schrok van de lengte van de teennagels. Dus een afspraak bij mij was gauw gemaakt.

  Ondertussen dacht ik na wat de beste manier was om de voetbehandeling uit te voeren, bij deze vrouw met geestelijke beperking. In ieder geval om de teennagels te gaan knippen – en dat tot een succes te laten komen. Ten eerste had ik mijn witte kleding maar niet aangedaan, dat leek mij te afschrikwekkend, omdat de vrouw mij slechts een paar keer had gezien in mijn dagelijkse kloffie.

  Ook leek het me een goed plan om Radio NL op te zetten bij uitzondering. Normaal gesproken werk ik zonder muziek en ben daarbij zelf niet zo’n fan van deze Nederlandstalige radiozender. Haar broer vertelde dat zij zeer goed op muziek reageert, het liefst muziek van Nederlandse bodem - dus dan maar een paar concessies doen in dit geval.

  De vrouw kwam binnen, haar handen dichtgevouwen tegen de borst geklemd, schouders naar binnen gedraaid. Onderzoekend en angstig werd mijn praktijk volledig gescreend met haar ogen. Ook de behandelstoel werd met argwaan bekeken. Zachtjes pratend begeleidde haar broer haar naar de stoel en voorzichtig nam ze plaats. Schoenen en sokken werden uitgedaan. Wiebelende tenen kwamen tevoorschijn. En ja.. die hadden behoorlijk lange nagels.

  De muziek bracht haar tot rust en heel voorzichtig – teen voor teen – al pratend wat ik ging doen, lukte het mij om de nagels weer in model te krijgen. Dat was niet altijd even gemakkelijk, want zodra ze het niet vertrouwde trok ze haar benen op en was ik de tenen kwijt. Het frezen werd een no-go-area. Alle rust die ik gecreëerd had, leek bijna in een klap te verdwijnen. Dan maar de handvijl om de hoekjes en scherpe randjes weg te werken. Dat mocht wel.

  De lichte massage met voetcrème bleek een schot in de roos en de warme doeken de kers op de taart. Maar het allermooiste vond ik nog de reactie toen de schoenen weer aan waren en de vrouw vol bewondering naar haar geschoeide voeten bleef kijken. Dat moet een geweldig gevoel van vrijheid zijn geweest. De ruimte voor haar tenen en ik raakte ontroert door haar onschuldige houding, zo blij als een kind. Ik voelde me vereerd dat ik haar mocht helpen. Ik zie haar graag weer.

  Groet,
  Nanda van Spijker

  nanda.png
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 31 jan 2017
 2. Pedicure Friesland

  Pedicure Friesland ACTIEF LID

  Berichten:
  44
  Ontvangen Likes:
  56
  Trophy Punten:
  69
  Een heerlijk gevoel geeft dat als je iemand kan helpen en zeker iemand die een beperking heeft en zelf niet aan kan geven waar de klachten zitten.
  Elke zes weken behandel ik een verstandelijk beperkte jongen die niet kan praten en niet kan horen wegens zuurstof tekort bij de geboorte. Met zijn moeder heb ik kaartjes gemaakt met daarop foto's van de behandelruimte, mijzelf, de instrumenten en wat ik ermee doe. Deze lieten wij steeds zien om te verduidelijken wat er ging gebeuren. Op zijn bord met de dagindeling staat mijn foto als hij naar mij toe moet. Dit werkt prima. Hij weet nu, na een aantal jaren van behandelen, precies aan te geven wat ik moet gaan doen! Maar als hij het even niet prettig vindt weet hij ook aan te geven dat ik eerst moet gaan masseren! Daar word hij heerlijk rustig en ontspannen van en valt soms zelfs in slaap. Een dikke, soms te stevige, knuffel krijg ik als beloning als de behandeling klaar is. Even geen last van de ingroeiende teennagels!

  P.S. ik werk(te) altijd in witte kleding, maar had de laatste keer een gekleurd poloshirt aan......moest ik mij gaan omkleden. Dit kon niet in zijn ogen, helemaal verontwaardig was hij.
   
 3. Annemiek

  Annemiek KOMT OP GANG

  Berichten:
  17
  Ontvangen Likes:
  3
  Trophy Punten:
  19
  Zo mooi en dankbaar. Mooi beschreven!
   
  Spijker van Nanda vindt dit leuk.
 4. Spijker van Nanda

  Spijker van Nanda ACTIEF LID

  Berichten:
  72
  Ontvangen Likes:
  88
  Trophy Punten:
  79
  Dank voor je mooie reactie.
  Heb je een voorbeeld van deze kaartjes? Ik zou dit graag voor de volgende keer ook willen gebruiken.

  Groet Nanda
   
 5. Pedicure Friesland

  Pedicure Friesland ACTIEF LID

  Berichten:
  44
  Ontvangen Likes:
  56
  Trophy Punten:
  69
  zij gebruiken thuis en in het dagverblijf geplastificeerde kaarten van A5 formaat. Hierop staat een tekening of een foto van de activiteit die plaats gaat vinden. Elke dag wordt deze bijgewerkt
  b.v. 8.00 uur ontbijt plaatje van een bord met mes en vork en op het bord ligt boterham
  9.00 uur plaatje van auto en boodschappen kar; boodschappen doen
  10.00 uur plaatje met koffie kop
  10.30 uur plaatje van auto, plaatje met foto van mij in de praktijk
  Zelf heb ik plaatjes gemaakt b.v. van een teen met grote nagel daarnaast een schaar en teen met korte nagel, handstuk van de motor met losse frais, foto van onderzijde van een voet met veel eelt en daarna zonder eelt.
  Zaterdag komt deze jongen weer. Ik zal kijken of ik de kaarten kan fotograferen ivm met reflectie.
   
  Spijker van Nanda vindt dit leuk.
 6. Spijker van Nanda

  Spijker van Nanda ACTIEF LID

  Berichten:
  72
  Ontvangen Likes:
  88
  Trophy Punten:
  79
  Dank alvast!
   

Deel Deze Pagina


Partners van dePedicure.nl: