Column Floor: omgaan met dementie in de praktijk

 1. Florina

  Florina LEKKER BEZIG

  Berichten:
  12
  Ontvangen Likes:
  31
  Trophy Punten:
  44
  In de vakantie kreeg ik een mail van een oude buurjongen waar ik 12 jaar naast gewoond heb. Of ik zijn moeder wil helpen, want er zijn de laatste 6 maanden grote problemen ontstaan. Mijn oude buurvrouw heb ik de afgelopen jaren nog met enige regelmaat gezien, want zo ver weg woont ze niet. En eigenlijk is me toen niet echt iets opgevallen.

  Hij vertelt mij in het telefoon gesprek dat zijn moeder, nu 63, allerlei onderzoeken heeft gehad. Want het gedrag wat ze ging vertonen was raar. En nu blijkt het dat ze zich al een hele tijd niet goed verzorgde. En wat ze in de schoenen hebben gevonden durft hij niet te vertellen. Dat zie ik wel als ze komt. De zo keurig verzorgde buurvrouw zag er altijd tip top uit. En nu is ze de weg kwijt. Verzorgt zich niet meer. Ik spreek met hem af dat ik hem terug bel als ik weer mijn agenda bij me heb om te kijken wat ik kan doen. In de tussentijd moeten ze weer terug naar het ziekenhuis voor de uitslagen bij de neuroloog. Ik ben benieuwd wat eruit gaat komen.
  Wanneer ik weer terug van vakantie ben, bel ik hem op. Hij is erg verdrietig, ze hebben te horen gekregen dat zijn moeder jong dementerend is. En dat het waarschijnlijk al een hele tijd aan de gang is als ze nu terug kijken op de afgelopen jaren. Ik spreek met hem af dat ik zijn moeder na sluitingstijd zal gaan helpen. Zodat ik alle tijd aan haar kan besteden die ze verdient.
  [​IMG]
  Mijn oude buurvrouw staat niet alleen. De cijfers zijn hard in Nederland zijn er ongeveer 12.000 mensen met dementie jonger dan 65 jaar. Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen de 40 en 65 jaar. Bij jonge mensen vallen gedragsveranderingen vaak meer op dan geheugenproblemen. Jonge mensen met dementie beseffen meestal beter dat ze ziek zijn. Problemen veroorzaakt door dementie, worden vaak niet herkend. Dit kan tot veel onzekerheid en onbegrip leiden.

  De Signalen die kunnen wijzen op dementie:
  1. Geheugenproblemen

  - Steeds hetzelfde vertellen

  - Niet weten welk(e) dag, maand of jaar het is

  - De weg kwijt zijn in een bekende omgeving

  - Regelmatig afspraken vergeten

  - Vergeten wat net is gebeurd of gezegd

  - Moeite hebben om bekende mensen te herkennen


  2. Problemen met taal

  - Niet op woorden kunnen komen

  - Woorden niet (meer) begrijpen

  - De draad verliezen in een gesprek


  3. Verstoord dag- en nachtritme

  - Dag en nacht omdraaien

  - Overdag veel slapen en tot niets meer komen

  - ’s Nachts onrustig zijn, vaak uit bed gaan en ongebruikelijke dingen doen


  4. Minder goed voor zichzelf zorgen

  - Er onverzorgd uitzien (vuile kleren, niet wassen of scheren)

  - Niet genoeg of juist heel veel eten

  - Rommel en vuil in huis, bedorven eten in de koelkast

  - Moeite hebben met aan- en uitkleden, terwijl dit eerder geen probleem was


  5. Verandering in gedrag of stemming

  - Het probleem ontkennen

  - Wantrouwig en achterdochtig zijn

  - Angstig of onzeker zijn

  - Snel boos of opstandig zijn

  - Somber of erg in zichzelf gekeerd zijn

  - Zich ongepast of zonder gevoel van schaamte gedragen

  Ook in onze praktijk komt dementie voor. Zelfs zonder dat we het echt door hebben. Hoe eerder de signalering, hoe meer hulp om de cliënt en de familie kan komen te staan. Waardoor de cliënt gewaardeerd kan blijven om wie ze zijn. Hier kunnen wij ook een rol in spelen. Stel je zelf altijd opnieuw voor en vertel wat je gaat doen. Praat over het verleden met je cliënt. Gebeurtenissen uit het verleden weten ze vaak wel. En hiermee geef je kracht aan de cliënt die dementie heeft. Vraag soms ook hoe het met de partner gaat. We zijn geen maatschappelijk werk, maar een luisterend oor doet iedereen goed.


  Helaas is er nog geen geneesmiddel tegen dementie. Wil je meer weten over dementie kijk ook op www.alzheimer-nederland.nl

  [​IMG]
  Veel liefs Floor.


  P.S. de voeten van mijn oude buurvrouw waren inderdaad erg, maar ze zijn weer om door een ringetje te halen. Precies zoals zij het gewild zou hebben.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 17 jan 2017
  lowenthalpedicure en Rosa vinden dit leuk.
 2. joke Hielema

  joke Hielema LEKKER BEZIG

  Berichten:
  24
  Ontvangen Likes:
  6
  Trophy Punten:
  29
  Ook ik kom veel dementie tegen in mijn ambulante praktijk. Deze cliënt verdiend aandacht en ook de omgeving van de cliënt heeft het vaak moeilijk. Een luisterend oor is vaak al genoeg.
   
  Pedicure Christine++ vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina


Partners van dePedicure.nl: