Column Marieke: mag de pedicure creatief omgaan met de HAM-code?

 1. Nienke

  Nienke TOP LID

  Berichten:
  1.078
  Ontvangen Likes:
  440
  Trophy Punten:
  190
  Er was een tijd dat de pedicure haar instrumenten uitkookte. Ook was er een tijd dat zij zonder persoonlijke beschermingsmiddelen werkte, behalve dan een belachelijk lange, vormeloze, witte schortjas. In de jaren is er nogal wat veranderd. De tafel van de pedicure kreeg een wat A en een wat B (vieze wat, schone wat), men ging latex handschoenen en mondkneusmaskers dragen. Later werd het één droge wat, hoefde het tafeltje niet meer afgedekt (aangezien alle instrumenten toch al werden gereinigd en gedesinfecteerd) en maakten latex en vinyl plaats voor nitryl.

  De pedicure heeft een HAM-code, een soort bijbel met allerlei regels, richtlijnen en aanbevelingen op het gebied van Hygiëne, Arbeidsomstandigheden en Milieu (HAM). Dit boekwerk is met zorg samengesteld en kan zelfs helpen een praktijk op te zetten en/of in te richten. Persoonlijk vind ik een dergelijk handvat een geweldig instrument. Jaarlijks de eigen praktijk controleren aan de hand van de code zorgt ervoor dat de pedicure goed scherp blijft en kwaliteit borgt.

  Uiteraard moet de pedicure ook zelf goed blijven nadenken en er is altijd ruimte voor verbetering. Als docente Medisch Pedicure zie ik echter steeds vaker dat men zich laat leiden door het commercieel gezwets van groothandels. De pedicure werkt nog altijd vaak tegen een te laag tarief en wil graag bezuinigen. Daar spelen de groothandels dan ook handig op in.

  In eerste instantie gebeurt dat al wanneer men de opleiding start. Een deugdelijke ultrasoon, die met een stalen behuizing, is een aardige investering en dus gaat men op zoek naar een goedkoper alternatief. Dit is vaak een ultrasoon van plastic die onvoldoende reinigt. Deze zijn in de groothandels goed vertegenwoordigd, dus het is makkelijk om te kiezen voor een goedkoper exemplaar.

  De tweede stap is dat er groothandels zijn die allerlei desinfectiemiddelen verkopen waarvan men beweert dat zij reinigen en desinfecteren in één en dat een ultrasoon overbodig is. Geen ultrasoon, gewoon een bakje met het wondermiddel en na enkele minuten zijn de instrumenten weer brandschoon. Minder investering, wat een financieel gewin! Het klinkt te mooi om waar te zijn. En dus is het dat ook.

  Het is met behulp van Google tegenwoordig zo makkelijk om het veiligheidsinformatieblad van een product te vinden. Daarin is te lezen dat één van de meest verkochte producten, een desinfectiemiddel uit de kappersbranche, een veel langere inwerktijd nodig heeft, gevaarlijk is voor de huid en dat het product niet door de goot weggespoeld mag worden. Allerlei aanbevelingen die men niet vindt in de groothandels. In de opleiding leren we niet voor niets dat we alle instrumenten dienen te behandelen alsof zij in contact geweest zijn met besmet bloed. Wij leren zo veel mogelijk kiemvrij te werken, bang als we zijn voor allerlei virussen, bacteriën en schimmels. Met alternatieve producten, goedkope ultrasoons en desinfectiemiddelen waarvan we de werking onvoldoende kennen, lijkt me dat heel moeilijk.

  Is het niet zo dat wij als pedicures verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de cliënt? Of gaat financieel gewin voor?

  Marieke – medisch pedicure, podotherapeute

  mariekedehaan.jpg
   
 2. Liana Tieland

  Liana Tieland Moderator vraagbaak Vraagbaak Team ProVoet Poule

  Berichten:
  744
  Ontvangen Likes:
  540
  Trophy Punten:
  155
  Dit kan prima samengaan, de verantwoordelijkheid nemen voor de cliëntveiligheid en het verantwoord zorgen voor de eigen inkomsten: door het berekenen van een goed en passend tarief waarin alle factoren zijn mee berekend.
   
  Rosa, vvld en marieke71 vinden dit leuk.
 3. Nellie Take Time For Life

  Nellie Take Time For Life LEKKER BEZIG

  Berichten:
  18
  Ontvangen Likes:
  8
  Trophy Punten:
  29
  In Duitsland schijnen ze veel strengere eisen te hebben. Client veiligheid maar het gaat toch ook om je eigen veiligheid. Ik hoorde laatst dat veel pedicures last hebben van hun ogen. Komt dat door verkeerde hygiene ?
   
 4. Marielle Erkelens

  Marielle Erkelens KOMT OP GANG

  Berichten:
  1
  Ontvangen Likes:
  1
  Trophy Punten:
  19
  Nee nooit. Zelf wil je niets oplopen maar ook zeker je client niet. Het kan verstrekkende gevolgen hebben en dat kun je nooit meer rechtzetten. Als er al iets gebeurt ondanks de goede hygiene van jezelf, dan is dat al ernstig genoeg.
   
  marieke71 vindt dit leuk.
 5. lucine lepelaars

  lucine lepelaars LEKKER BEZIG

  Berichten:
  11
  Ontvangen Likes:
  6
  Trophy Punten:
  29
   
  marieke71 vindt dit leuk.
 6. lucine lepelaars

  lucine lepelaars LEKKER BEZIG

  Berichten:
  11
  Ontvangen Likes:
  6
  Trophy Punten:
  29
  helemaal eens
   
  marieke71 vindt dit leuk.
 7. Eva2

  Eva2 TOP LID

  Berichten:
  372
  Ontvangen Likes:
  286
  Trophy Punten:
  129
  Het is onzin dat dit door verkeerder hygiëne komt. Meestal gebruikt men sprayvloeistof waar alcohol en/of een geurtje in zit. Alcohol mag volgens de code niet verneveld worden, maar zit dus wel in een hoop sprayvloeistoffen!!!
   
 8. marietje 2010

  marietje 2010 LEKKER BEZIG

  Berichten:
  57
  Ontvangen Likes:
  19
  Trophy Punten:
  34
  Wat goed om te lezen dat er meer pedicures zijn die zich dit afvragen. De code is een hulpmiddel voor je onderneming. Als ik naar een beurs ga, verbaast het me telkens dat er inderdaad veel goedkope rotzooi verkocht wordt. Dat is voor mij een reden om juist niet te gaan. Alleen als ik voor een speciaal product meer wil weten of wil zien, ga ik er nog heen. En ik vermijd de groothandels die spullen verkopen die niet toepasbaar zijn in een praktijk waar hygiëne belangrijk is.

  Sent from my D5803 using dePedicure.nl mobile app
   
  marieke71 en ladyfeet vinden dit leuk.
 9. ladyfeet

  ladyfeet KOMT OP GANG

  Berichten:
  5
  Ontvangen Likes:
  2
  Trophy Punten:
  19
  Goede hygiëne is heel belangrijk op ons vakgebied!!
   
  marieke71 vindt dit leuk.
 10. ladyfeet

  ladyfeet KOMT OP GANG

  Berichten:
  5
  Ontvangen Likes:
  2
  Trophy Punten:
  19
  Helemaal met jou eens!
   
 11. marieke71

  marieke71 LEKKER BEZIG Regiodagen Team

  Berichten:
  52
  Ontvangen Likes:
  22
  Trophy Punten:
  34
  Ik denk ook dat dat komt door het vernevelen van desinfectiemiddelen. Met een spray de voeten desinfecteren en uiteraard de sprayvloeistoffen die ons worden verkocht met allerlei vluchtige middelen. De HAM-code zegt gedemineraliseerd water dus daar houd ik me aan. Misschien gaat de machine minder lang mee, maar mijn eigen gezondheid gaat voor.
   
 12. centrum

  centrum KOMT OP GANG

  Berichten:
  9
  Ontvangen Likes:
  0
  Trophy Punten:
  17
  Bij de desinfectiemiddelen moet er een N-nummer opstaan, anders is het geen desinfectans maar een reiniger.
  Bij wondverzorging moet men letten op het r.v.g. nummer, staat dat er niet op dan is het geen wonddesinfectiemiddel. en mag je het niet op een wond gebruiken.
   
 13. dorien's voetenwerk

  dorien's voetenwerk ACTIEF LID

  Berichten:
  92
  Ontvangen Likes:
  56
  Trophy Punten:
  79
  Tja. Alcohol vernevelen is niet gezond maar als je demiwater in je motor gebruikt moet je deze elke avond legen en 2 minuten doorspoelen met 70 % alcohol om oa legionella te voorkomen, wat zou slechter zijn? Dan kies ik toch voor half spray half demi water met een zeer laag percentage alcohol.

  En wat dacht je van al die pedicures in spijkerbroek? Lekker hygienisch.....
   
  Dorenda vindt dit leuk.
 14. Dorenda

  Dorenda LEKKER BEZIG

  Berichten:
  18
  Ontvangen Likes:
  7
  Trophy Punten:
  29
  Ik kook nog steeds mijn instrumenten uit, in een hogedrukpan. Wat is daar mis mee? Geeft toch hetzelfde resultaat als een autoclaaf (= toch beter dan de ultrasoon)?
   
 15. JM. Bijlsma-Vos

  JM. Bijlsma-Vos ACTIEF LID

  Berichten:
  155
  Ontvangen Likes:
  54
  Trophy Punten:
  99
  Bij een hogedruk pan komt de stoom niet in alle richeltjes/ scharnieren van bijv. je tangen.
  De druk is ook niet stabiel. zodoende kan niet gegarandeerd worden dat je instrumenten 100% steriel zijn. Je instrumenten moeten wel eerst door de ultrasoon en zo schoongemaakt worden. En daarna in de autoclaaf.anders bakt het vuil in bijv. je frezen vast.
   
 16. Dorenda

  Dorenda LEKKER BEZIG

  Berichten:
  18
  Ontvangen Likes:
  7
  Trophy Punten:
  29
  En waar baseer je dit op?
  De stoom blijft continu uit de pan komen, dus de druk is stabiel, aangezien er een ventiel op zit. Mijn redenering is dat het in de hoge drukpan genoeg bubbelt en bruist (ik zorg dat de instrumenten onder water komen te staan) om vuil los te maken. De temperatuur in de pan komt boven de 100 graden (ong. 120 graden), dus worden alle organismen gedood. Ik doe de freesjes direct na gebruik altijd in een oplossing van podisan en borstel ze thuis onder de kraan af voordat de pan in gaat (moet volgens mij ook als je het in de ultrasoon doet). Er koekt niets aan. Mijn ervaring is dat het schoner uit de hoge drukpan komt dan het uit de ultrasoon kwam en ik heb 3 ultrasonen incl. een stalen elma versleten.

  Nog een leuke truc: Is je gereedschap wat verkleurd na verloop van tijd, doe het dan met cola in de ultrasoon, wordt het weer als nieuw van.
   
 17. Stefanie

  Stefanie ACTIEF LID

  Berichten:
  113
  Ontvangen Likes:
  50
  Trophy Punten:
  79
  Dus jij doet je instrumenten in de hogedrukpan zonder ze eerst in de ultrasoon te doen? Hoe lang moeten ze er dan in?

  Ik hoorde laatst van iemand die de instrumenten in zo'n apparaat doet om babyflesjes uit te koken.

  Ik houd het toch maar op de ultrasoon en alcohol, de code is er niet voor niets denk ik.
   
 18. Dorenda

  Dorenda LEKKER BEZIG

  Berichten:
  18
  Ontvangen Likes:
  7
  Trophy Punten:
  29
  Ik heb drie ultrasoons in 6 jaar versleten en ik werk niet eens full-time. Toen had ik er genoeg van en al heb ik de laatste (een Elma) laten repareren, ik gebruik hem niet meer om de instrumenten te reinigen. Het grote nadeel van reinigen in de ultrasoon is ook dat je daarna het gereedschap in een bak met alcohol moet leggen, en dan heb je nogal wat nodig. Een ultrasoon reinigt namelijk allen, maar desinfecteert niet.

  De code moet de kool en de geit sparen, en ze denken ook nog eens aan het milieu. Ik vermoed dat een ultrasoon zuiniger in energie gebruik is dan een hoge drukpan. Volgens mij hebben ze er dan weer niet aan gedacht wat voor sloot alcohol je daarna dan weer nodig hebt en dat dat ook nog eens geproduceerd, c.q. afgevoerd moet worden.

  Ik kook 5 minuten op vol stoom, daarna moet je nog een poos wachten tot de druk van de pan is, anders krijg je hem niet open.
   
 19. Joke Acda

  Joke Acda Waar u op staat , ga ik voor zitten

  Berichten:
  21
  Ontvangen Likes:
  4
  Trophy Punten:
  19
  Ik doe 20 ml. Perfectan in de ultrasoon met een halve liter water. Dan zijn alle bacterien, schimmels en virussen dood.
   
 20. Stefanie

  Stefanie ACTIEF LID

  Berichten:
  113
  Ontvangen Likes:
  50
  Trophy Punten:
  79
  Volgens mij is dat een desinfectiemiddel. Je kunt niet steriliseren in de ultrasoon.
   

Deel Deze Pagina


Partners van dePedicure.nl: