Column Igna: Beroepdscode als handreiking

 1. Nienke

  Nienke TOP LID

  Berichten:
  1.078
  Ontvangen Likes:
  440
  Trophy Punten:
  190
  Hebben jullie ook wel eens het gevoel dat je iets op de automatische piloot hebt gedaan? Een beetje zoals autorijden, soms ben ik ergens aangekomen om mij vervolgens te realiseren dat ik het grootste gedeelte van de route onbewust heb afgelegd. Ergens in dat onbewust zijn zal ik vast wel goed hebben opgelet onderweg, maar toch schrik ik er altijd een beetje van.

  Schijnbaar doen wij heel veel dingen in ons leven op de automatische piloot. Er zijn zelfs speciale oefeningen om je meer bewust te worden van gewaarwordingen.
  In mijn werk heb ik ook wel eens momenten waar ik achteraf gezien beter over had moeten nadenken. Bijvoorbeeld het doorsturen van een foto van de enorm ingegroeide nagel van cliënt X naar een collega. Ik stuur haar die foto natuurlijk niet voor sensatie doeleinden, maar voor collegiaal overleg. Het is altijd fijn om even met een collega te kunnen sparren over de best mogelijke behandelmethode. Ik maak heel veel foto’s die ik gebruik voor lesmateriaal, lezingen of voor mijn eigen website en/of Facebook pagina.
  Maar mag dat nu eigenlijk wel ?

  Een ander automatische piloot issue waar wij met zijn allen misschien beter over moeten nadenken is social media. Er zijn veel social media mogelijkheden waar (medisch) pedicures met elkaar in contact kunnen komen. Niet alleen om casuïstiek te bespreken maar ook om eens even je ei kwijt te kunnen over bepaalde aspecten binnen onze branche. Dat kan heel informatief zijn en we kunnen er met zijn allen veel van leren. Maar het kan soms ook minder prettig zijn, omdat de anonimiteit van het internet kan oproepen tot uitlatingen die men anders niet zou zeggen. Daarnaast is spreektaal iets anders dan schrijftaal. De schrijver kan het wel grappig bedoeld hebben, de lezer kan dit heel anders interpreteren.
  Een vraag die wij ons met zijn allen kunnen stellen is of je alles wat in je opkomt kan/mag plaatsen op social media?

  Bovenstaande zijn zo maar twee vragen die beantwoord worden in de Beroepscode. Kunnen we natuurlijk gelijk een vraag stellen of het wel nodig was dat er een beroepscode kwam. Ik denk het wel, een beroepscode is een logisch gevolg van de professionalisering van ons beroep.
  Ons werk als (medisch)pedicure is in het afgelopen decennium best wel veranderd. Niet alleen hebben wij leidraden gekregen zoals Richtlijnen en de Code van het Voetverzorgingsbedrijf, ook de mogelijkheden van onze werkzaamheden zijn gewijzigd. Er is veel keuze gekomen in materialen, instrumenten en apparatuur en beetje bij beetje hebben wij ons steeds verder ontwikkeld. Er zijn ook keuzes gekomen in specialisaties; we zijn meer erkend als zorgprofessionals, terwijl we ook steeds vaker (medisch) pedicures zien die zich juist specialiseren in andere richtingen zoals sport of wellness. We werken steeds meer samen met collega’s of ander disciplines. Door social media is onze pedicurewereld ook groter geworden. We zijn niet meer afhankelijk van het netwerken met collega’s op jaarlijkse bijeenkomsten, maar kunnen ieder uur reageren op elkaars vragen.

  Door de verhuizing van mijn praktijk naar een eerstelijns zorgcentrum zijn er aspecten bijgekomen waar ik eerst minder dacht. Ik ben mij veel bewuster geworden van mijn positie als zorgverlener en de daarbij behorende wet- en regelgeving. Niet iedere pedicure ziet zichzelf als een zorgverlener, maar toch zijn wij dat wel degelijk.
  Een zorgverlener is namelijk niets anders dan een persoon die zorg verleent aan een ander persoon. Of dat nu gaat om het verwijderen van een likdoorn of om werkzaamheden in een verlengde armconstructie; je bent altijd zorg aan het verlenen.

  Wettelijk gezien hebben wij als zorgverlener dus ook te maken met rechten en plichten. Het feit dat het beroep (medisch)pedicure niet is opgenomen in de Wet big wil nog niet zeggen dat wij dus ook niet wettelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld. Ik ben blij dat ProVoet dit voor mij en mijn collega’s heeft uitgezocht en dat ik het kan nalezen in de Beroepscode.

  De Beroepscode is geen wet van meden en perzen, maar een handreiking bij vraagstukken waar we allemaal in onze praktijk wel eens tegenaan lopen. Ik weet zeker dat ik de Beroepscode regelmatig zal doornemen en/of met collega’s via intervisie avonden zal bespreken.
  Het is goed om mijn automatische piloot af en toe eens onder de loep te nemen.

  Groetjes,

  Igna Breedeveld
  Medisch Pedicure en Bestuurslid ProVoet

  Igna-breedeveld.JPG

  Bekijk hier de Beroepscode:
  http://www.provoet.nl/pages/1088/Pedicures/Leden/Vakbekwaamheid/Richtlijnen-en-Beroeps-Code.html
   
 2. Pam Heemskerk

  Pam Heemskerk TOP LID Regiodagen Team

  Berichten:
  247
  Ontvangen Likes:
  102
  Trophy Punten:
  130
  @Igna Breedeveld
  Wat leuk om te horen dat je verhuisd ben naar een eerstelijns zorgcentrum.
  Nou ben ik erg nieuwsgierig of je part time of full time werkt. Hoe groot je ruimte is en hoeveel huur je betaalt en of er een pt in de buurt zit? ...
   
 3. Igna Breedeveld

  Igna Breedeveld Medewerker Vraagbaak Vraagbaak Team ProVoet Poule

  Berichten:
  902
  Ontvangen Likes:
  630
  Trophy Punten:
  154
  @Pam Heemskerk: Sinds de verhuizing heb ik 98 (!) nieuwe clienten ingeschreven en wekelijks krijg ik nog nieuwe vragen. Veel clienten komen omdat zij het prettig vinden dat er veel zorgverleners in 1 gebouw zitten. Ook via de huisartsen worden er clienten doorgestuurd, waarbij een client uiteraard altijd een vrije keuze heeft naar welke (medisch) pedicure hij/zij wil gaan.
  Natuurlijk komen niet alle clienten iedere 6 weken terug. Ik werk momenteel 4 dagen in de praktijk en als deze groei blijft doorgaan dan is dat over een half jaar 5 dagen.
  Mijn ruimte is 18m2 en er zit ook een podotherapeut in het centrum. Hier heb ik echter niet heel veel contact mee.
  De huur is redelijk (als je het exacte bedrag wilt weten dan kan je een pb sturen). Wat ik vooral als positief ervaar is het feit dat je onderdeel uitmaakt van een groot centrum. De huisartsen en andere zorgverleners kennen mij persoonlijk en de lijnen zijn kort.
   
  Ursela en Nienke vinden dit leuk.
 4. Pam Heemskerk

  Pam Heemskerk TOP LID Regiodagen Team

  Berichten:
  247
  Ontvangen Likes:
  102
  Trophy Punten:
  130
  @Igna Breedeveld: Klinkt heel positief. Ja, graag een pb. Ik wil graag de stap wagen en heb een klein duwtje nodig. Hoeveel HA'en zitten er en is het een dorp of stad? Alle tips welkom...
   
  Ursela, willeke willemsen en Nienke vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina


Partners van dePedicure.nl: