Column Nanda: Ontspannende voetzorg tijdens chemo-kuur

 1. Nienke

  Nienke TOP LID

  Berichten:
  1.078
  Ontvangen Likes:
  440
  Trophy Punten:
  190
  Bijzondere ochtend. Mistig, koud en de zomer is daarmee ook echt teneinde. Ik zie mijn cliënt voor de deur staan met een prachtige hoofddoek op haar hoofd. Ik loop naar de deur om open te doen en bij het binnenkomen zie ik haar ogen mij een beetje uitdagend aankijken. “Tis dus zover?” vraag ik haar, “Je bent je wilde haren kwijt?” Ze grinnikt.

  Op de stoel vertelt ze mij het moment waarop ze ontdekte dat haar haar al langzaam begon uit te vallen. Borstkanker en de gevolgen van de chemotherapie. Ze was erop voorbereid door de informatie die ze had gekregen in het ziekenhuis. Mevrouw staat open voor vragen en ze wil graag vertellen hoe ze momenteel in het leven staat. Dat maakt het voor mij makkelijker haar verhaal te laten doen, terwijl zij geniet van de voetbehandeling.

  Haar voeten hebben (nog) geen problemen maar ze weet dat door de chemo de nagels zwart kunnen worden en dat ze deze ook kan verliezen. Haar kale hoofd laat ze me zien en ze vraagt mij na de behandeling of ik wil voelen. Dat wil ik. Ik voel een kaal hoofd met enkele stoppels. En een warm persoon met een grote kracht voor overleving.

  Ik vraag haar of ze geen behoefte had om het haar al voor die tijd eraf te laten scheren. Dat had ze niet, maar op het moment dat het proces zich in gang zette en ze al het haar wat los zat eruit geplukt had, bleven er nog enkele plukken zitten die haar dochter eraf heeft gehaald met de tondeuse. Een dochter die net zo nuchter in het leven staat als zij. Toch schrok het gezin toen moeders met een kaal hoofd de woonkamer inkwam. Kanker wordt blijkbaar toch pas zichtbaar wanneer het zich de haren laat verliezen.

  Hoewel ze probeert de bestrijding van kanker zo normaal en informatief aan de buitenwereld te laten zien, valt het haar zwaar dat er mensen zijn die weten dat ze ziek is (momenteel dus van de chemo) en haar negeren in haar ziekte en herstelproces. Waarschijnlijk omdat ze niet weten hoe ze er zelf mee om moeten gaan. Maar goed, daar wordt haar gevoel niet anders van.

  Haar kleinkinderen reageren spontaan of moeten even wennen aan een kale oma. Want ze heeft niet altijd haar prachtige pruik op of haar hoofddoeken. Ze is blij met deze oplossingen, maar een kaal hoofd is binnenshuis makkelijker en minder warm.

  Ik luister naar haar verhaal en stel veel vragen. Ik ga en wil haar ziekte niet negeren want ze komt bij mij om haar verhaal kwijt te kunnen en om zich te ontspannen. Want daar had ze zin in; lekker naar de pedicure om verwend te worden. Ondanks haar vermoeidheid als reactie op de behandeling.

  Ze geniet zichtbaar wanneer ik haar een milde voetpakking geef en vooral van de voetmassage na die tijd. En ik geniet van haar genieten. Als dit de kleine dingen zijn die een mens gelukkig maken dan wil ik daar graag een onderdeel van zijn. De voetzorg gaat verder dan het onderstel alleen. Gezondheid!

  Nanda van Spijker
  Medisch Pedicure

  nanda.png
   
  Esther Verdonk en Evelien Wesselink vinden dit leuk.
 2. Esther Verdonk

  Esther Verdonk 'Stilstand is achteruitgang'

  Berichten:
  161
  Ontvangen Likes:
  83
  Trophy Punten:
  105
  Mooi Nanda!
   
 3. Nellie Take Time For Life

  Nellie Take Time For Life LEKKER BEZIG

  Berichten:
  18
  Ontvangen Likes:
  8
  Trophy Punten:
  29
  ja vreselijk en bedankt voor de tip. Ik ga nu ook als extraatje een voetpakking geven.
   

Deel Deze Pagina


Partners van dePedicure.nl: