Column Marieke de Haan: Pedicure – podotherapeut: hoe slaan we een brug?

 1. Natascha

  Natascha Moderating Helpdesk Admin Team Discussie Team Regiodagen Team Redactie Team ProVoet Poule

  Berichten:
  1.363
  Ontvangen Likes:
  236
  Trophy Punten:
  154
  Niet iedereen verkeert natuurlijk in mijn ‘luxe’ positie. Niet iedereen is pedicure, medisch pedicure, podoposturaal therapeut EN podotherapeut. Ik begin mij echter steeds vaker af te vragen hoe luxe deze positie eigenlijk is. Er was een tijd dat ik ‘gewoon’ pedicure was. Niets aan het handje, ik hoorde bij een grote groep en wist precies wat men van mij verwachtte. Ik ben echter nogal nieuwsgierig van aard en al gauw behaalde ik de diabetische aantekening, zoals dat toen heette. Niet lang daarna behoorde ik tot de eerste groep die de reumatische aantekening behaalde. Mijn honger naar kennis is niet zo makkelijk gestild en dus wilde ik verder leren: ik werd podoposturaal therapeute. Daar is het gedonder al begonnen. Tijdens de lessen anatomie in vivo werd ik hard uitgelachen om mijn terminologie: “de musculus gracilis zeg je? Ja die weet ik te vinden, dat is de slanke dijspier.” Hilariteit alom. De overige cursisten, onder anderen podologen en fysiotherapeuten, hadden grote lol. Ik werd al snel tweetalig, maar durfde sommige termen nooit meer te gebruiken. Want hoe hard zouden ze lachen als ik had gezegd ‘teerlingbeen’ in plaats van ‘os cuboideum’. Uiteindelijk heb ik de cursus met goed gevolg kunnen afronden, zodat de volgende uitdaging er al weer stond: de deeltijdopleiding Podotherapie aan de Fontys. Na 4 jaar studeerde ik met de eerste pedicures in Eindhoven af als podotherapeut en bijna gelijktijdig behaalde ik mijn diploma Medisch Pedicure en kon het echte werk beginnen.

  Nu zijn we al weer een aantal jaar verder en waar ik ook kom, ik val buiten de groep. Zo volgde ik onlangs een workshop voor Medisch Pedicures met betrekking tot het domein Kwaliteit voor registratie in het Kwaliteitsregister Pedicure (KRP) en het duurde niet lang of de docent had het al over ‘die podotherapeuten’ met een knik naar mij. Het idee is dat door de gecontracteerde voetzorg de podotherapeuten de zeggenschap krijgen over de pedicures. Het advies was zelfs om geen contracten te sluiten.

  Toen ik bij een bijscholing voor podotherapeuten was, voor registratie in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP) kreeg ik te horen hoe moeilijk het communiceren was met ‘die eigenwijze pedicures’, met een knik naar mij, en hoe slecht de pedicures eelt verwijderen. Gelukkig kom ik als docente Medisch Pedicure heel wat pedicures tegen die hun vak heel goed verstaan.

  Ik ben nogal positief van aard en hoop nog altijd een brug te kunnen slaan tussen deze twee beroepsgroepen. Het zijn ‘aanpalende’ beroepsgroepen en juist met de verbijzonderingen zoals de sportpodotherapeut en sportpedicure is samenwerking zo ontzettend belangrijk. Maar zolang we de podotherapeuten te autoritair blijven vinden en de pedicures te eigenwijs, wordt het lastig de kloof te overbruggen. Wie slaat de eerste paal?
  Marieke.jpeg
  Marieke – medisch pedicure, podotherapeute images.jpg
   
  Laatst bewerkt: 25 okt 2016
 2. lowenthalpedicure

  lowenthalpedicure TOP LID Quiz Team

  Berichten:
  468
  Ontvangen Likes:
  256
  Trophy Punten:
  129
  Bruggen maken doe je samen met respect voor elkaars professie. De vergoeding voor het geleverde werk moet in verhouding staan en als je samenwerkt moet je elkaar ook werk gunnen. Ik ben positief van aard en hoop dat de tijd in ons voordeel werkt.
   
  marieke71, willeke willemsen en Rosa vinden dit leuk.
 3. Eclips

  Eclips ACTIEF LID

  Berichten:
  86
  Ontvangen Likes:
  20
  Trophy Punten:
  45
  Hoe geweldig is het dag er mensen willen opstaan om bruggen te slaan. Ik ben trots op je mariek
   
 4. JM. Bijlsma-Vos

  JM. Bijlsma-Vos ACTIEF LID

  Berichten:
  155
  Ontvangen Likes:
  54
  Trophy Punten:
  99
  Beste Marieke volgens mij heb een workshop van jou gehad?
  Klopt dat?
   
 5. L. Moerkerken

  L. Moerkerken ACTIEF LID ProVoet Poule

  Berichten:
  88
  Ontvangen Likes:
  74
  Trophy Punten:
  79
  Baste Marieke, wat mooi om een brug te willen slaan. Wie gaan er over deze brug lopen? Moeten we elkaar halverwege tegen komen? Ik denk dat dat toch wel gebeurd. In de loop van de jaren heb ik een "eigen" wijze gevonden om met het adviseren van zooltjes om te gaan. Mijn ervaring is dat er zoveel verschil van inzicht is met name dat er zoveel "zolenmakers" zijn elk met hun "eigen wijze". Dat respecteer ik en daar maak ik gebruik van. Dit geld ook voor pedicures ( medisch, plus of plus/plus), de "eigenwijsheid" bedoel ik.
  Het is in Nederland gelukkig zo dat degene die de zolen maakt zichzelf tegenkomt in positieve of negatieve zin. Wanneer de klant niet tevreden is gaat hij of zij niet meer terug. Dit geldt ook voor de pedicure trouwens. De brug is denk ik het respect van beide kanten voor de kennis en kunde en wanneer dat er niet is dan kijk je verder. Het is interessant om met de kadertjes bezig te zijn wie wat en waarom doet, maar een klant moet uiteindelijk geholpen worden.
  Met wat ik hierboven lees heb je genoeg in huis om mensen op het juiste been/zolen te zetten. Gelukkig worden de zolen uit de aanvullende verzekering betaald en is er de vrijheid om onze adviezen naar "eigen" inzicht te geven.
  We kunnen nog zoveel van elkaar leren als we goed luisteren en kijken maar dan is respect wel de grootste gemene deler denk ik.
   
 6. Jannie

  Jannie KOMT OP GANG

  Berichten:
  1
  Ontvangen Likes:
  0
  Trophy Punten:
  17
  En hoe zit het dan met de brug slaan naar registerpodoloog
   
 7. marieke71

  marieke71 LEKKER BEZIG Regiodagen Team

  Berichten:
  52
  Ontvangen Likes:
  22
  Trophy Punten:
  34
  Dat zou zomaar kunnen! Weet je nog waar en wat het onderwerp was?
   
 8. marieke71

  marieke71 LEKKER BEZIG Regiodagen Team

  Berichten:
  52
  Ontvangen Likes:
  22
  Trophy Punten:
  34
  Beste jannie, ik schreef dit uit eigen naam, dus als niet-podoloog. Wat mij betreft mogen alle aanpalende beroepsgroepen intensiever en respectvoller samenwerken!
   
  Eclips vindt dit leuk.
 9. mhael jo mensing

  mhael jo mensing ACTIEF LID

  Berichten:
  135
  Ontvangen Likes:
  45
  Trophy Punten:
  59
  mijn idee!!! 1 dingetje.
  we hebben hier een podotherapeut die direct na het horen van een contract afsluiten ,,, in het beginstadium , eigen medisch pedicures heeft opgeleid en aan het werk gezet. wel met mooie praat dat pedicures hier niet goed werken. ik ben medisch pedicure en weet dat ik goed werk doordat ik veel via huisartsen bij mij krijg . zelfs vanuit ziekenhuis. nu is het zo. dat de podotherapeut hier vlakbij mij de opdracht gaf ,,,allleeee cliënten die ik had naar haar te sturen. diabetes of niet. ergens snapte ik haar niet maar naderhand kwam ik erachter dat haar mp haar diploma had gehaald. ik stuurde niemand zover . alleen die ik moest sturen. alleen helaas heeft zij haar mp volgepropt en ik mijn 22 cliënten die ik stuurde kwijt. hoe zit dit dan?
  ik doe niks verkeerd. haal alle eelt en likdoorns zonder veel pijn en helemaal geen bloed weg.
  ik heb niks tegen op podotherapeuten en heb dan ook een andere gezocht. deze gaat prima.
  maar toch merk ik nog steeds dat die podo vlakbij dit gaat om 1 podo wel te verstaan , nog steeds mensen met mooie praat ompraat omdat het lekker makkelijk is alles op 1 plek. niet leuk.!!! wat moet ik nu met mijn mp diploma. ???
   
 10. L. Moerkerken

  L. Moerkerken ACTIEF LID ProVoet Poule

  Berichten:
  88
  Ontvangen Likes:
  74
  Trophy Punten:
  79
  Wat je met je diploma moet? Er trots op zijn. Geen "opdrachten" meer uitvoeren waar je niet een 100% goed gevoel bij hebt. Wanneer het is zoals je schrijft (volgepropt) komen er wel cliënten terug. Blijf rustig en probeer iets extra's te bieden. Blijf respectvol en je zult zien dat het tij keert. Sterkte en succes.
   
  marieke71 vindt dit leuk.
 11. Igna Breedeveld

  Igna Breedeveld Medewerker Vraagbaak Vraagbaak Team ProVoet Poule

  Berichten:
  902
  Ontvangen Likes:
  630
  Trophy Punten:
  154
  Medisch pedicure zijn is meer dan de behandelingen van personen binnen de ketenzorg.
  Ik sluit mij aan bij L.Moerkerken: wees trots op je diploma. Door je te onderscheiden zal je praktijk groeien.
   
  marieke71 vindt dit leuk.
 12. studio total touch

  studio total touch LEKKER BEZIG

  Berichten:
  18
  Ontvangen Likes:
  14
  Trophy Punten:
  29
   
 13. studio total touch

  studio total touch LEKKER BEZIG

  Berichten:
  18
  Ontvangen Likes:
  14
  Trophy Punten:
  29
  Hallo Marieke,
  Ook ik ben een podotherapeut, pedicure, reflexoloog, schoonheidsspecialist (niv 4) die docent is, vooral theoriedocent en ook in mijn eigen praktijk werk. Mijn echtgenoot is pedicure, podoposturaal therapeut en podotherapeut. Mijn dochter is Pedicure + en mijn oudste zoon doet de opleiding podologie. Ook ik kom deze zaken die je beschrijft tegen. Ik hoor ook 'nergens' bij. Wel hoor ik bij de mensen die gekozen hebben voor het voeten vak en de houdingsdisciplines. Mijn ervaring is dat de opleiding pedicure ( en de lessen die ik verzorg voor de VV studenten) mij veel heeft gebracht. Ik voel me niet beter/slechter dan genoemde disciplines.
  Maar wat ik wel doe is: Lekker werken!! We kunnen veel van elkaar leren in dit vak. Echter merk ik dat de meeste discussie niet inhoudelijk over ons vak gaan en dat er veel onrust en kift binnen de diverse disciplines is. Meestal betreft het Geld en inkomen. Als podotherapeut voel ik me erg onheus bejegend door de diverse scherpe reacties. Als (voormalig) pedicure snap ik wel uit welke hoek dit soort reacties komen.
  Beste mensen, respecteer elkaar, werk samen en maak er iets van !
  Dit moest even van mijn hart!
  annemieke
   
 14. marieke71

  marieke71 LEKKER BEZIG Regiodagen Team

  Berichten:
  52
  Ontvangen Likes:
  22
  Trophy Punten:
  34
  Met een moeder die podotherapeute is, een vader en zuster als podoposturaal therapeut, een dochter als pedicure en een zoon die podotechnicus is, zitten we aardig in hetzelfde schuitje!! Ik vind dat best een lekker gevoel dat ik niet de enige ben die dit gevoel kent....
   
 15. mhael jo mensing

  mhael jo mensing ACTIEF LID

  Berichten:
  135
  Ontvangen Likes:
  45
  Trophy Punten:
  59
  ik respecteer podotherapeuten best wel. maar degene die zo valse concurrentie bespeelt vind ik niet leuk. ze houden er geen rekening mee dat ik ook een praktijk met huur heb en daar kom ik nu erg krap mee te zitten. ik heb provoet gebeld en ik moest gaan knokken voor mijn praktijk en mensen die dit mij aandoen mee spreken. helaas helpt dit niet veel. het is ieder voor zich. ik word hier moe van om zo te moeten werken en verlang naar mijn vorige kamertje. dit is toch niet de bedoeling.
   
 16. marieke71

  marieke71 LEKKER BEZIG Regiodagen Team

  Berichten:
  52
  Ontvangen Likes:
  22
  Trophy Punten:
  34
  @mhael jo mensing: over welke valse concurrentie heb je het? Op welke manier ben je zo in de problemen gekomen?
   

Deel Deze Pagina


Partners van dePedicure.nl: