Column Nanda: Hoe maak je een aantrekkelijk topic op Facebook?

 1. Nienke

  Nienke TOP LID

  Berichten:
  1.078
  Ontvangen Likes:
  440
  Trophy Punten:
  190
  nanda.png Column van @Spijker van Nanda

  Er wordt mij regelmatig gevraagd hoe ik mijn afbeeldingen maak op Facebook. Deze keer wijd ik de column aan een turbo-les Canva.com.

  Het belangrijkste aan Canva.com zijn de afbeeldingen, die maak ik veelal zelf of ik gebruik de afbeeldingen van de producten die ik verkoop en verwerk ik tot mijn eigen afbeeldingen plus tekst. Want hoewel er heel veel afbeeldingen zijn op het internet, aan 99% zitten eigendomsrechten gekoppeld en er zijn bedrijven die niets anders doen dan op afbeeldingen speuren en de gebruiker een dikke vette rekening sturen. Beter is je eigen afbeeldingen maken – is ook origineler – en je eigen naam erop zetten in Canva.com.

  Wat is Canva?
  Canva is een online grafische designtool speciaal gericht op non-designers voor op je pc of laptop, niet toe te passen op je smartphone. Met drag-and-drop zet je heel eenvoudig ontwerpen in elkaar voor social media, waaronder Facebook en andere marketing uitingen, zoals headers, instagram posts, blog-afbeeldingen en advertenties. Het is gratis zolang je maar werkt met afbeeldingen waar ‘free’ bij staat of je gebruikt je eigen afbeeldingen gemaakt met je smartphone. Sla deze op in een map met titel zodat je deze snel kunt vinden. Of je betaalt voor een afbeelding, ik doe dat niet.

  Met Canva maak je topics voor op Facebook, maar ook banners (via bv drukwerkdeal), posters, briefpapier, stickers en originele afbeeldingen voor op je website etc. Je kunt je afbeeldingen downloaden in een png-bestand welke voor online toepassingen handig zijn of in pdf wanneer het drukwerk betreft. Daar moet je wel goed op letten, want online ben je minder pixels nodig dan voor een papieren drukversie. Gevolg kan zijn dat je afbeelding ‘blokkerig’ geprint wordt. Jammer van je werk en je centen.


  Hoe werk je in Canva?

  1 • Ga naar www.canva.com en maak een account aan. Bij het intro laat Canva in 3 seconden zien hoe het werkt. Ik ga er dieper op in door stap voor stap uit te leggen wat je kunt doen. Wanneer je dit vaker doet, ga je vanzelf de uitdaging aan om de tool beter onder de knie te krijgen en er lol in te hebben, althans ik wel.

  2 • Kies bij: ‘Create a Design’, en in dit geval Facebook-post. Klik hierop.
  1Naamloos.png


  Er opent zich een nieuw venster. Klik daarna op uploads linksonder het scherm. Vanuit daar opent zich het venster waaruit je kiest waar je je eigen foto’s vandaan haalt. Klik op de afbeelding (of meerdere). Uploaden begint. Wacht totdat alle foto’s zich hebben ge-upload. Niet eerder beginnen, want dan loopt de boel vast (bij mij tenminste). Soms zie je in het kleine cirkeltje linksonder wat het upload-proces weergeeft, een klein eendje dobberen in het blauwe waterbeweging. Grappig detail.

  2Naamloos.png

  Andere keuzes van het menu rechts zijn (van onder naar boven):
  • Background
  • Tekst
  • Elements; keuze aan verschillende onderdelen zoals; gratis foto’s, foto-kaders, fotolijstjes, kaders, lijnen, illustraties en iconen
  • Lay out; voorbeelden. Sommige gratis, andere betaald.
  • Search, zoeken naar afbeeldingen in Canva.


  3 • Klik op een foto die je wil gebruiken. In dit geval als achtergrond. En trek die aan de ronde zwarte puntjes tot alles is bedekt, mocht je dat willen. (Of je gebruikt onderdelen van de elements).

  3Naamloos.png

  4 • Klik op ‘filter’ rechtsboven om je foto te bewerken. Probeer een ander filterthema, en speel met de schuifbalkjes in het filter onderin. Kleurbewerkingen, scherper maken, vager, lichter, contrasten enz
  4Naamloos.png

  • 5 Daarna heb ik gekozen voor een tekst (zelf bedacht) en een vierkante vorm uit ‘shapes’ die ik smaller heb getrokken in de breedte, wit gemaakt en vervolgens vervaagd heb om de tekst iets meer naar voren te laten komen, maar je kunt er ook elementen invoegen zoals een fotolijstje om bijvoorbeeld een product naar voren te halen.
  5Naamloos.png

  Iedere handeling die je wil bewerken, activeer je door erop te klikken. Rechtsboven verschijnt dan ook een menu. De ene keer uitgebreider dan de andere keer. In ieder geval bestaande uit; copy, arrange (vervagen, naar voren, naar achteren) , prullenbak en de mogelijkheid om er een link aan te koppelen.

  6naamloos.png
  Vermeld altijd je naam op je werk! Dan is de kans kleiner dat iemand anders er mee aan de haal gaat, want je wil toch zeker niet je dag besteden aan het speuren naar copy-cats ;-)


  • 6 Wanneer je denkt dat je afbeelding voor je topic op Facebook klaar is, ga je hem downloaden door rechtsboven op het download menu te klikken. Je krijgt dan het volgende te zien;

  7Naamloos.png

  Kies voor de topic het aanbevolen bestand: .png. Wil je een topic afdrukken als foto, kies dan voor .jpg en voor printen de pdf-bestanden. Pdf-standaard om als bijlage te kunnen versturen en pdf-print (hogere resolutie) voor het drukwerk zoals briefpapier etc.


  Klik op download en de afbeelding wordt opgeslagen in downloads (bij mij dan). Je afbeelding wordt ook opgeslagen op je persoonlijke pagina van Canva. Handig wanneer je de foto niet goed genoeg vindt en er nog aan wil sleutelen.

  9Naamloos.png

  Nu is de afbeelding geschikt om te gebruiken op Facebook. Maak een passend verhaal, deel deze op je zakelijke pedicure-pagina als je die hebt en plaats de foto erbij. Ik deel de afbeeldingen ook af en toe op vraag/aanbod pagina’s in mijn regio.
  10Naamloos.png

  Of op de pagina’s van mijn woonplaats. Het is even uitzoeken wie dit accepteert of niet, maar als je dit niet al te vaak doet wordt er niet zo moeilijk over gedaan. Ik vermeld eigenlijk bijna nooit prijzen op de afbeeldingen, dan komt het ook niet commercieel over en wordt de gunfactor groter. Probeer het uit!

  Mocht dit je toch allemaal te ingewikkeld klinken of heb je hulp nodig bij het gebruik van dit programma, dan ben ik bereid om een dagdeel te organiseren voor een Canva-workshop. Aanmelden/Interesse: info@pedicure-nandavanspijker.nl.
   
 2. Manda

  Manda KOMT OP GANG

  Berichten:
  4
  Ontvangen Likes:
  1
  Trophy Punten:
  19
  Goed uitgelegd! Heel fijn, bedankt.
   
  Spijker van Nanda vindt dit leuk.
 3. Steel Magnolia

  Steel Magnolia KOMT OP GANG

  Berichten:
  9
  Ontvangen Likes:
  4
  Trophy Punten:
  19
  wat een ontzettend leuk gebaar! Echt top!
   
  Spijker van Nanda vindt dit leuk.
 4. Astrids voetzorg

  Astrids voetzorg LEKKER BEZIG

  Berichten:
  15
  Ontvangen Likes:
  7
  Trophy Punten:
  29
  Dank voor je uitleg Nanda :top:
   
  Spijker van Nanda vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina


Partners van dePedicure.nl: