Column Natascha: Sta je er wel eens bij stil

 1. Natascha

  Natascha Moderating Helpdesk Admin Team Discussie Team Regiodagen Team Redactie Team ProVoet Poule

  Berichten:
  1.363
  Ontvangen Likes:
  236
  Trophy Punten:
  154
  In deze tijd hebben we allemaal een druk bestaan. De kinderen moeten naar school, je huis moet schoon zijn, je zet je in voor de maatschappij door vrijwilligerswerk te doen en je wilt je klanten meteen helpen als er iets aan de hand is. De spreekwoordelijke lat leg je vaak zelf heel hoog! Want stel je voor dat alles net even anders loopt dan gepland.

  Soms worden we door ons eigen lichaam op de proef gesteld en krijg je van de een op andere dag te horen dat je ziek bent. Dat je kanker hebt. Je leven staat op zijn kop en alles ziet er vanaf dat moment anders uit. Je gaat in de overlevingsstand, want het maakt niet uit welk soort kanker je krijgt of hoe oud/jong je bent. Voor je gevoel krijg je een klap in je gezicht, de toekomst wordt anders. Ook al heb je een goed behandelbare kanker. Je werk is minder belangrijk. Beter worden en genieten van familie en vrienden staat voorop.

  Ook ik kreeg 13 juni 2016 te horen dat ik kanker heb. Huidkanker in mijn gezicht, naast mijn neus onder mijn bril. Ik ben 36, een getinte huid en van mezelf bruine ogen en bruin haar. Ik ben niet echt een zonaanbidder en smeer me altijd in als ik naar buiten ga, maar toch huidkanker. De plastisch chirurg heeft het meteen verwijderd met een zeer ruime marge er omheen. Dus tijd om na te denken heb je niet. Na twee weken wachten en veel piekeren kwam de uitslag: de snijranden zijn schoon. Dus nu voor verdere behandeling naar de dermatoloog. Hoe dat eruit zal zien heb ik nog geen idee van. Ik heb een basaalcelcarinoom, de beste van de kwade zoals ze het noemen. Ik zal niet doodgaan aan deze soort kanker. Maar het kan wel steeds terugkomen in de toekomst en elke keer zullen ze het moeten opereren. Waardoor elke keer mijn gezicht er anders uit zal gaan zien. Maar ik was er op tijd bij.

  Sta je daar weleens bij stil dat deze soort huidkanker ook op benen en voeten voorkomt. Hier kunnen wij als pedicure een rol in spelen. Een melanoom (een kwaadaardige moedervlek), een plaveiscelcarinoom en een basaalcelcarinoom, allen soorten huidkanker die wij zonder een conclusie te trekken zouden moeten herkennen en de klant doorsturen naar de huisarts. Een klant even attent maken op een rare plek. Vragen of ze die al eerder gezien hebben. En zelf even een berichtje sturen naar de huisarts waar je extra aandacht vraag voor die plek. En aan de klant aangeven om het toch eens te laten nakijken bij de huisarts. Beter op tijd signaleren dan te laat. Want tijd kan een groot verschil maken op de behandeling en de toekomst.

  Sommige collega’s van ons krijgen kanker met een slechte prognose. Laten we elkaar dan ondersteunen en helpen waar mogelijk is. En let op jezelf en leg de lat eens wat lager voor jezelf en geniet van het leven. Want voordat je weet is je toekomst veranderd!

  Natascha


  Unknown.jpg
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 22 jul 2016
  voetenmiep, Eva2, Igna Breedeveld en 2 anderen vinden dit leuk.
 2. Ursela

  Ursela TOP LID

  Berichten:
  337
  Ontvangen Likes:
  226
  Trophy Punten:
  135
  Helemaal waar. Helaas zijn niet alle artsen even gecharmeerd. En willen ook niets doen. Horlogeglasnagels? Grote nagels? Even een andere wending aan het verhaal. Mijn moeder drie jaar terug door gestuurd naar arts. Die wilde er niet aan. Uiteindelijk reumateloog.......helaas daarna nooit controle meer gehad nadat ze 1x een röntgenfoto hadden gemaakt. Het waren hytrofische nagels? Nou echt niet. Vorig jaar november toch nogmaals terug naar huisarts na mijn veelvuldig aandringen. Zijn nu half jaar verder en mijn moeder (en vader tegelijkertijd) zijn inmiddels overleden aan de gevolgen van uitgezaaide kanker. Mijn moeder toch longcarcinoom met uitzaaiingen naar bijnieren en uiteindelijk in het hoofd. Ik ben nog steeds boos dat de reumateloog haar niet onder controle wilde houden. Ik zalme nu alleen nog maar strijdbaarder maken om liever 1x te veel dan 1x te weinig naar een huisarts te sturen
   
 3. voetenmiep

  voetenmiep ACTIEF LID

  Berichten:
  59
  Ontvangen Likes:
  31
  Trophy Punten:
  49
  Iedere specialist heeft tegenwoordig hun eigen streepje van het gezichtsveld en ieder behandelt vaak alleen zijn eigen streepje. Het gehele overzicht is er eigenlijk niet meer, of het zou de huisarts moeten zijn. Je hebt gelijk - beter toch doorsturen dan negeren. Veel meer kunnen we niet doen toch?
   
 4. Ursela

  Ursela TOP LID

  Berichten:
  337
  Ontvangen Likes:
  226
  Trophy Punten:
  135
  ik wil @Natascha heel veel sterkte wensen natuurlijk. Totaal haar verhaal helemaal vergeten. Oprecht veel respect.
   
  voetenmiep vindt dit leuk.
 5. Petra Nieuwenburg

  Petra Nieuwenburg LEKKER BEZIG

  Berichten:
  8
  Ontvangen Likes:
  6
  Trophy Punten:
  29
  Beste Natascha
  Zo!!!dat zet je wel even met beide voeten down to earth
  Veel pedicure,s komen jouw regelmatig tegen,waar ik er 1 van ben.
  Dit is wel heftiger dan rondlopen op krukken dame.
  Blij te lezen dat er mee te leven is
  Ook ik wens jou veel sterkte
   
 6. lowenthalpedicure

  lowenthalpedicure TOP LID Quiz Team

  Berichten:
  468
  Ontvangen Likes:
  256
  Trophy Punten:
  129
  Hetig voor je. Goed, denk ik dat je er zo open over bent.
  Ik sta er vaak bij stil hoe bevoorrecht ik het heb. Ik ben gezond ( voor zover ik dat kan beoordelen). Ik pluk de dag en leef nu!
   

Deel Deze Pagina


Partners van dePedicure.nl: